dimarts, 23 de desembre del 2008

Cicle de periodisme de guerra

La segona proposta de xerrades de "Maièutika" és un cicle de dues sessions sobre periodisme de guerra. La cobertura informativa dels diferents i, desgraciadament, permanents conflictes armats al món són, per a molta gent, la màxima expressió del periodisme: implicació, aproximació a la veritat, risc, compromís, difusió d'una realitat contundent... Així doncs, malgrat totes les contradiccions informatives i polítiques que desllueixen la tasca dels corresponsals de guerra, és un tema en el que val la pena aprofundir-hi, tant per alabar els aspectes més positius com per donar a conèixer les característiques més contradictòries i negatives.

La primera de les dues xerrades anirà a càrrec d'en Manel López sota el títol "Les convencions de Ginebra: els periodistes a la guerra".


A la segona sessió comptarem amb la presència d'en Ferran Sales, que ha estat corresponal d'"El País" a Jerusalem i al Pròxim Orient, amb una conferència titulada "El conflicte en primera persona".


Els dies en què es realitzarà el cicle són els següents:


1a sessió: "Les convencions de Ginebra: els periodistes a la guerra" amb Manel López --- dimecres 7 de gener a les 12.30 hores al Seminari 6


2a sessió: "El conflicte en primera persona" amb Ferran Sales, ex-corresponsal a Jerusalem i al Pròxim Orient --- dimarts 13 de gener a les 12.30 hores


Per qualsevol informació, dirigiu-vos a ggroucho@gmail.com


dilluns, 22 de desembre del 2008

4. El decrecimiento como alternativa global

Avui s'ha realitzat la quarta i última xerrada del cicle d'economia crítica, titulada "El decrecimiento como alternativa global" i a càrrec, com sempre, de Raúl García-Durán.

Amb aquesta sessió tanquem el primer cicle de xerrades de Maièutika, i des d'aquí volem agraïr en especial al Raúl, però també a tothom qui ha col·laborat i assisitit a les xerrades, la seva ajuda i la seva implicació.

Gràcies!

divendres, 19 de desembre del 2008

3. Las nuevas reivindicaciones


Ja s'ha realitzat la tercera xerrada del cicle d'economia crítica, una sessió que ha estat titulada "Las nuevas reivindicaciones".

La quarta i última sessió d'economica crítica serà el proper dilluns 22 de desembre a les 13.30 a l'aula 3 de la Facultat de Ciències de la Comunicació.

Tots aquells interessats que encara no tingueu el text base que ens facilita en Raúl García per aprofundir en el tema, dirigiu-vos a ggroucho@gmail.com

--------------------------------------------

"Enfront la societat unidimensional hem d'oposar, la interculturalitat, la ciutadania global, el mestissatge de fet. Només de la diversitat sorgeix l'autèntica riquesa. Qualsevol cultura s'estanca, s'empobreix, degenera, si no està oberta a les altres, i més si es considera superior a elles i amb dret a imposar-se, com li passa a la nostra cultura occidental."

dissabte, 13 de desembre del 2008

2. La reciprocidad y la economía del don

Ahir es va dur a terme la segona sessió del cicle d'economia crítica que estem treballant amb en Raúl García-Durán.

La propera sessió, “Las nuevas reivindicaciones”, serà el divendres dia 19 de desembre a les 14.00 hores a l'aula 12 del xalet de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la UAB. En aquesta sessió en Raúl comentarà les opcions o les diferents alternatives que es donen i es poden donar avui dia com a alternativa a l'economia de mercat.

Com sempre, en Raúl posa a la nostra disposició un text per aprofundir en el tema i preparar la següent sessió. Aquells que vulgueu disposar de l'escrit de la propera sessió, o recuperar-ne algun d'antic, envieu un correu a ggroucho@gmail.com
---------------------------------------
"La utopia és el més real que existeix perquè és infinita: si arriba, ja existeix una altra utopia. No és un inexistent impossible (és el poder, interessat en el manteniment d'allò que ara existeix qui li dóna aquest sentit) sinó que és l'objectiu del camí que volem recórrer. La història és, com ja he dit, transcórrer, passat present i futur, i és, més que cap altra cosa, creativitat; no té una finalitat a acomplir, no és un objectiu, però sí que en tenim els seus agents (individus, classes, pobles i generacions) i la utopia no és més que el mapa a seguir per als que no estem satisfets amb l'avui"

dissabte, 6 de desembre del 2008

1. Hacia una sociedad de base ético-ecológica

Ahir divendres es va realitzar la primera xerrada del cicle d'economia crítica, a càrrec de Raúl García-Durán.

La propera sessió, “La reciprocidad y la economía del don”, serà el divendres dia 12 de desembre a les 16.00 hores a l'aula 2 de la Facultat Ocupada de Ciències de la Comunicació.

Per aquells que vulgueu disposar del text base que en Raúl ens facilita per preparar el tema, envieu un correu a ggroucho@gmail.com

"Para cristal te quiero, espejo nunca. (Pedro Salinas). El subcomandante Marcos comprendió bien los versos del poeta y le explicó a Durito que ya está bien de mirarnos al espejo, el cual sólo refleja la parte de la realidad en la que estamos, y que es hora de mirar a través de un cristal, que es lo que nos permite ver más allá, el otro lado, la también realidad, por encima de la frontera de mentira que trazan los medios..."



dijous, 4 de desembre del 2008

Cicle d'economia crítica

El primer tema a tractar dins d’aquest nou projecte no és altre que el sempre complex i massa desconegut món de l’economia.

Amb la col·laboració de Raúl García Durán, professor d’economia i escriptor de diversos llibres, s’han programat 4 sessions per enfocar, des de diferents punts de vista, el concepte d’economia crítica:

1ª sessió: “Hacia una sociedad de base ético-ecológica”
2ª sessió: “La reciprocidad y la economía del don”
3ª sessió; “Las nuevas reivindicaciones”
4ª sessió: “El decrecimiento como alternativa global”

La primera d’aquestes sessions es durà a terme el divendres dia 5 de desembre a les 16.00 hores a l'aula 2 de la Facultat de Ciències de la Comunicació, dins el marc de l'okupació d'aquesta facultat.

En Raúl García facilita, per tal de fer un acostament previ al contingut de les xerrades, diversos escrits i textos que poden facilitar la comprensió i l’aprofundiment del debat. Tots aquells que estigueu interessats en rebre aquests documents, envieu un correu a ggroucho@gmail.com i ens posarem en contacte per tal de parlar com fer-vos arribar aquest document.

En el cas de la sessió de “Hacia una sociedad de base ético-ecológica”, el text seleccionat per Raúl García ha estat el capítol 9 del seu llibre “Mercancías, androides o personas”.

Presentació

A partir del gran nombre de xerrades, i l’important interès en segons quines temàtiques que s’ha produït arrel de la okupació de la Facultat de Ciències de la Comunicació a la UAB, diversos alumnes hem decidit crear i impulsar aquest espai. Abans de presentar res, però, voldríem puntualitzar des d’aquí la independència i l’autonomia d’aquest projecte respecte les diferents iniciatives i postures sorgides i relacionades amb la Universitat Autònoma de Barcelona, malgrat es desenvolupi dins d’espais d’aquesta universitat.

Aquesta iniciativa sorgeix des de la col·lectivitat estudiantil, i per tant s’entén i s’ha d’entendre com a plural, oberta i, sobretot, independent de qualsevol institució o programa educacional establert.

Fet aquest aclariment, passem a explicar la voluntat i la funció d’aquest espai de debat i coneixement. Tenint en compte el frenètic ritme diari a què ens veiem sotmesos, sobretot en l’àmbit de la informació, una de les mancances principals de la societat de la que formem part són els moments de reflexió, els espais pel debat i les consciències reflexives i, sobretot, crítiques, però amb fonament. Així doncs, el projecte de xerrades i debats que ara iniciem sorgeix amb l’objectiu d’analitzar i debatre temes que ens interessin, siguin de la temàtica que siguin. Siguem nosaltres mateixos els ponents, o convidant a especialistes en la temàtica que es vulgui analitzar, la intenció és crear un programa de xerrades i col·loquis on, a partir d’una ponència, es pugui generar un debat per tal d’aprofundir en el camp que es cregui oportú analitzar.

La reflexió, la raó, el debat, el diàleg... tots són pilars de l’individu que, masses vegades, s’obliden en el procés d’aprenentatge i de creixement personal. No pretenem ser dogmàtics ni enfocar l’anàlisi des d’un punt de vista fragmentat o parcial, tan sols obrir una via d’expressió on tothom que vulgui pugui trobar el seu espai per aprofundir, compartir, comunicar i, sobretot, aprendre i enriquir-se intel·lectualment.

Per últim, apuntar que tothom aquell que vulgui proposar un tema, un cicle de xerrades, una proposta de cara a tot el procés o, simplement, opinar, pot dirigir-se a ggroucho@gmail.com.